2014 nieuw rampjaar voor Nederlandse detailhandel

do 17 okt 2013, 07:00

 

2014 nieuw rampjaar voor Nederlandse detailhandel

door Richard van de Crommert

AMSTERDAM – 

De ellende in de Nederlandse detailhandel is nog lang niet voorbij. Het water staat de meeste winkels al aan de lippen, maar volgend jaar zullen waarschijnlijk nog meer winkelsluitingen volgen.

 

Verwacht wordt dat de omzetten volgend jaar met 2% en de volumes in de Nederlandse winkels met gemiddeld 4% zullen krimpen. Dat zegt Mathijs Deguelle, econoom van ABN Amro. Vandaag presenteert hij een rapport over de hoogst actuele zaak.

Het is slecht nieuws voor een sector die zijn omzetten al meer dan vier jaar ziet teruglopen. De situatie is uiterst ernstig, ,,Maar oplossingen om de particuliere consumptie uit het dal te tillen, zijn niet in zicht”, zo zegt Deguelle. ,,Voor winkelstraten is daarmee de pijn ook in 2014 nog niet voorbij. Naar onze verwachting zal de komende jaren de leegstand dan ook nog toenemen tot een 14% landelijk gezien. Ook de binnensteden zullen hiervoor niet gespaard blijven. Naar verhouding zullen vooral de krimpregio’s het zwaarst getroffen worden.”

Minder geld

Alle signalen staan op rood. Nederlanders krijgen steeds minder geld in hun portemonnee. Aan de daling van het reëel beschikbare inkomen van de Nederlandse huishoudens lijkt maar geen einde te komen. Sinds 2008 daalde dit al met meer dan 6,5%. ,,Omdat vaste lasten voor verzekeringen, energie en dergelijke wel vaak stijgen, neemt het deel van het beschikbaar inkomen dat geconsumeerd kan worden, verhoudingsgewijs nog verder af”, is de treurige boodschap van Deguelle. Zo daalde in de eerste helft van dit jaar het besteedbaar inkomen in ons land met 2,6% ten opzichte van vorig jaar. ,,En dan hebben we nog de werkloosheid. Die zal volgend jaar een nieuwe piek bereiken. Pas daarna kan de onzekerheid bij de consument afnemen.”

Vooral de nonfood-winkels blijven het voor zijn kiezen krijgen. Nieuw is dat dit jaar de klappen ook serieus te voelen zijn bij de verkoop van consumentenelektronica. De winkels in deze sector wisten de volumes de afgelopen jaren nog redelijk op peil te houden door in de prijzen te snijden. ,,Maar de effecten hiervan lijken uitgewerkt nu de crisis aanhoudt en verdere prijsverlagingen steeds moeilijker worden”, stelt de ABN Amro-econoom.

Koude lente

De koude lente van dit jaar hakte er vooral stevig in bij schoenenzaken. ,,Die zullen de schade in de rest van het jaar niet meer goed kunnen maken.”

Enigszins hoopvol is volgens Deguelle dat de omzet- en volumedalingen volgend jaar minder sterk zullen zijn dan dit jaar. ,,Maar het zijn nog steeds dalingen en geen groei. Echt herstel en structurele groei van vooral de nonfood retail, zal ook volgend jaar niet optreden en voorlopig helaas nog uitblijven, al zal op een gegeven moment een nieuw evenwicht ontstaan.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21978666/__2014_nieuw_rampjaar_voor_Nederlandse_detailhandel__.html

Advertenties

One comment

 1. Recensie Perkins (Economische Huurmoordenaar)

  Korte recensie van Confessions of an economic hitman, John Perkins (Bekentenissen van een economisch huurmoordenaar, de Arbeiderspers, 2006)

  ImageEerder berichtte Globalinfo al over de onthullingen van Economisch Huurmoordenaar John Perkins. Sterker nog: hier las u voor het eerst iets over de man in het Nederlands, na zijn optreden op het World Social Forum in januari 2005. In april 2006 verscheen zijn boek in Nederlandse vertaling, hetgeen vergezeld ging van een paginagroot opinie-artikel in NRC-Handelsblad. Een korte recensie van het boek:

  Dat is waar wij Economisch Huurmoordenaars (EHMs) het best in zijn: bouwen aan een wereldrijk. Wij vormen een select gezelschap van mannen en vrouwen die met behulp van internationale financiële organisaties omstandigheden creëren waardoor andere landen afhankelijk raken van de corporatocratie die leiding geeft aan onze grootste ondernemingen, onze regering en onze banken. Net als onze tegenhangers in de maffia delen wij EHMs gunsten uit. Deze hebben de vorm van leningen voor de ontwikkeling van infrastructuur: electriciteitscentrales, snelwegen, havens, vliegvelden of industrieterreinen. Een voorwaarde bij deze leningen is dat de uitvoering van al deze projecten toegewezen wordt aan bouw- en constructiebedrijven uit Amerika. Het meeste geld verlaat feitelijk nooit de Verenigde Staten; het wordt in de kantoren van banken in Washington simpelweg overgeschreven naar bouwbedrijven in New York, Houston of San Francisco.

  In dit boek beschrijft John Perkins zijn werk als economisch huurmoordenaar in landen als Ecuador, Panama, Iran en Saoedi-Arabië. Via schimmige bedrijven (maar feitelijk in opdracht van de regering) wordt Perkins op strooptocht gestuurd. Door economische statistieken sterk op te blazen, worden arme landen lekker gemaakt om enorme leningen af te sluiten die nooit meer afbetaald kunnen worden. Het einddoel staat vast: het Wereldrijk VS versterken en vergroten. En als de EHMs falen in hun taak (een land weigert mee te werken), mag de CIA het zaakje opknappen. Dan wordt de president vermoord waardoor alsnog een VS-gezind regime aan de macht komt (Panama, Saoedi-Arabië). En als ook de CIA faalt, wordt het regime militair omvergeworpen (Irak, Afghanistan). Dat zijn kortweg de drie methoden die de VS hanteert om de hegemonie te behouden.

  Perkins laat als geen ander zien hoe dit horrorscenario in elkaar steekt, simpelweg omdat hij er zelf aan heeft meegewerkt. Totdat zijn schuldgevoelens de overhand kregen en hij besloot om alles openbaar te maken. Een zeldzaam voorbeeld van voortschrijdend inzicht.

  Aanvulling:

  Een andere en minder lovende recensie op Cutting Edge.

  Paperback, 328 bladzijden
  ISBN: 90 295 6359 1
  Normale prijs: 18.95
  Uitgeverij: De Arbeiderspers

  (Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Jasper van Dijk.)
  http://www.globalinfo.nl/Recensies-enzo/recensie-perkins-economische-huurmoordenaar.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s