Het verschil tussen arm en rijk is compounding

Bron: http://beleggen.com/het-verschil-tussen-arm-en-rijk-compounding/

CompoundingAfgelopen weekend las ik een goed artikel over compounding, mijn favoriete onderwerp. Compounding werd ook hier genoemd als de belangrijkste weg naar rijkdom. Compounding is de veiligste weg en het mooie is dat iedereen het kan.

Albert Einstein

Ik citeerde enkele weken geleden al in “Met compounding over 15 jaar 17 miljoen euro op je rekening?” Albert Einstein — ‘Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.’

Compounding is het achtste wereldwonder

Samengestelde interest is dus volgens Albert Einstein het achtste wereldwonder. “Hij die het begrijpt, verdient het … hij die dat niet doet … betaalt het.” Om met succes gebruik te maken van compounding heb je doorzettingsvermogen nodig. Je moet intelligent genoeg zijn om te begrijpen wat je doet en waarom.

 Wiskunde

Verder heb je kennis nodig van wiskundetabellen om de enorme beloning te begrijpen die compounding oplevert. Tot slot heb je tijd nodig om de kracht van compounding voor je te laten werken.

Uitdagingen

Er zijn 2 uitdagingen om compounding voor je te laten werken. Je moet een offer kunnen brengen. Je kunt namelijk niets uitgeven van het kapitaal en het tweede is, compounding is saai. Tenminste saai tot, na enkele jaren, het geld begint te groeien. Dan wordt het pas interessant, zelfs ronduit fascinerend!

Belegger ( B )

Om de kracht van compounding te demonstreren, verwijs ik naar http://beleggen.com/een-kerstcadeau-van-11-miljoen/ In deze tabellen begint een belegger ( B ) een effectenrekening op zijn 19de. Gedurende zeven opeenvolgende jaren belegt deze belegger € 2000 met een gemiddelde groei van 10% (het gemiddelde rendement van de Dow Jones van de afgelopen ruim 100 jaar). Na zeven jaar stopt deze belegger met storten.

Belegger ( A )

Een tweede belegger ( A ) start pas op zijn 26ste (het moment waarop belegger B niks meer doet. Belegger A blijft trouw ieder jaar € 2000 storten tot zijn 65ste ook hier weer met 10% rendement.

Verschil tussen de beide beleggers

Bestudeer nu de verschillen. Belegger B, die vroeger begon maar slechts zeven jaar investeringen deed, eindigt met meer geld dan A, die 40 jaar bijstort, maar dus 7 jaar later begint. Het verschil tussen beide beleggers is dat B 7 jaar eerder begon en deze 7 jaren leveren meer op dan de 33 aanvullende stortingen van A.

Compounding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s